“Het is een grote roze wolk”

“Het doet even zeer, maar dat ben je zo weer vergeten”

“Iedereen kan het, jij dus ook”

“Het wordt echt zwaar, heel veel sterkte…”

We hebben het er niet zo over als we praten over in verwachting zijn en bevallen. Toch ervaren veel meer vrouwen dan je misschien denkt veel angst voor hun bevalling. Deze angst overschaduwd vaak ook de periode van in verwachting zijn. Zij zijn het vertrouwen kwijtgeraakt in hun eigen kunnen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Feit blijft, je bent zwanger en de baby zal er uiteindelijk hoe dan ook uit moeten komen.

Waarom zou je met die bezorgdheid blijven rondlopen? Bespreek je zorgen gerust. Met je moeder, een goede vriendin, ervaringsdeskundige vrouwen uit je omgeving. Je zult zien dat je niet de enige bent. En ben je er nog niet gerust op, dan kan haptotherapie wellicht uitkomst bieden. Haptotherapie richt zich op de bewustwording van je eigen vermogen om te voelen, door middel van gesprekken, oefeningen en directe aanraking. Je krijgt de kans je weer bewust te worden van je eigen lijf. Met aandacht voor het leren omgaan met pijn, het proces van bevallen met opvangen van de wee├źn en persen met gevoel. Als je je weer bewust wordt van je eigen lijf en wat je daar allemaal mee kan doen door bewuster te gaan voelen, sta je straks een stuk zelfverzekerder in je schoenen als het zover is.

Bij angst voor de bevalling tijdens de zwangerschap, is het altijd zinvol om ook de verloskundige en gynaecoloog daarvan op de hoogte te stellen.

Voor een begeleidingstraject bij angst voor de bevalling kun je bij mij vrijblijvend een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. Hierin kijken we samen of het klikt en stellen we gezamenlijk een stappenplan op.