Ruim voordat een kind ter wereld komt is er al contact tussen de baby en zijn of haar ouders. Voelen is hierbij een heel belangrijk zintuig voor communicatie.

Ouders kunnen reageren op de signalen die het kind geeft en andersom kan het kind reageren op de signalen van de ouders. Dit wederzijds luisteren en reageren op elkaar is de eerste vorm van contact maken.

Bij haptonomische zwangerschapsbegeleiding kun je als aanstaande ouders bewust en met aandacht contact maken met het kind in de buik. Je beleeft samen bewust de zwangerschap en je maakt (ook als partner) al vroeg kennis met de baby.
Ook bereid je je samen voor op de bevalling: je leert over de verschillende aspecten van de bevalling, wat prettig kan zijn, welke houdingen zou je kunnen gebruiken. Als partner hoef je je tijdens de bevalling niet doelloos te voelen, je staat je vrouw bij, je bent haar coach en helpt haar op zware momenten voeling te houden met haar lichaam en het kindje. De moeder zorgt voor de geboorte en haar partner voor de bevalling.

Deze begeleiding begint als het kindje voelbaar is: gemiddeld genomen is dit nabij de 20 weken. Dit kan ook eerder zijn, de vuistregel is wanneer de moeder het kind kan voelen. Haptonomische zwangerschapbegeleiding gaat uit van 6 sessies. 5 hiervan vinden plaats voor de geboorte en de laatste sessie een aantal weken na de bevalling. De sessies vinden plaats met de moeder en haar partner. De laatste sessie vindt plaats met de nieuwe ouders en de baby.

Het aantal sessies kan eventueel worden aangepast aan de mogelijkheden en wensen van de ouders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het krijgen van een 2e of 3e kind, waarbij er in een eerdere zwangerschap al het volledige traject is doorlopen. Kennismaking met dit nieuwste gezinslid kan dan de insteek zijn.

Een mooi ervaringsverhaal gezien vanuit de partner en zijn of haar rol kun je hier lezen.

Heb je angst voor de bevalling of zie je hier enorm tegenop? Blijf hier niet mee rondlopen en klik hier.