Misschien is het wel herkenbaar voor je. Je loop- of sport app geeft aan dat je goed bezig bent, mentaal wil en kun je tot het gaatje gaan en ook bij de dokter zijn de bloedwaardes helemaal prima. Je doet niks geks, je sport en beweegt regelmatig en toch krijg je elke keer weer diezelfde vervelende blessure terug. Het haalt plezier weg van het bewegen en je krijgt ook meer angst dat je opnieuw een blessure zal oplopen. Aanhoudende spanning of te veel ‘in het hoofd zitten’ leidt ertoe dat je bewegingen houterig worden. Prestaties verminderen en de kans op blessures neemt toe. Je raakt het gevoel voor je lichaam en het vermogen daar op te vertrouwen kwijt. Je lichaam doet niet (meer) wat jij wilt.

De stappentellers, training apps en de aanspraak op je ratio halen je steeds meer van je eigen gevoelsbeleving af. Je intuïtie, eigen behoeftes en het aan kunnen geven van lichamelijke grenzen wordt hiermee een stuk lastiger. Zodra je zelf je grenzen niet meer voelt, is de kans op een terugkerende blessure ineens een stuk groter geworden.

Denk hierbij maar eens aan een topsporter die alles doet en laat voor zijn sport en toch elke keer dezelfde blessure oploopt. Als er iemand zijn lichaam hoort te kennen, is het wel een topsporter.

Je lichaam is niet alleen een technisch instrument, maar geeft je ook signalen met essentiële gevoelsmatige informatie. Bijvoorbeeld over het bereiken van grenzen, of wanneer belasting en belastbaarheid uit verhouding raken (en je de kans loopt op een blessure). Daarnaast zijn emoties en gevoelens lichamelijke signalen die een persoonlijke betekenis geven aan wat er om je heen gebeurt. Deze informatie nemen we te snel voor lief en we stoppen met het vertrouwen op onze eigen signalen.

Is een van deze thema’s herkenbaar voor je, dan kan haptoherapie wellicht iets voor jou zijn:

  • omgaan met prestatiedruk, bij jezelf of door je omgeving
  • overbelasting
  • motivatieproblemen
  • faalangst
  • aanhoudende of terugkerende blessures
  • omgaan met grenzen
  • omgaan met emoties in winst of verlies