Haptotherapy Kunst van Contact

Kinderen voelen dingen goed aan

Door aandacht te hebben voor wat een kind te vertellen heeft (of non-verbaal vertelt), kan duidelijk worden waar hij of zij last van heeft, waar de pijn zit en wat ze nodig hebben. Ontdek hoe haptotherapie voor kinderen kan helpen.

Haptotherapie voor kinderen is voor alle kinderen geschikt.

Jij en je kind

Haptotherapie voor kinderen is speels en gericht op het versterken van het tast en voelvermogen. Hierdoor groeit het bewustzijn en zelfvertrouwen. Want kinderen leren verrassend snel. We brengen talenten in kaart en hoe die te ontwikkelen.

Dit gaan we doen

Het traject

Hoe het traject voor jou en je kind is opgebouwd hangt helemaal van jullie kind en situatie af. Ik raad aan minimaal 4 sessies te doen. Zo ziet het er ongeveer uit:

Intakesessie: De eerste keer zie ik jullie kind graag met (een van de) ouders/opvoeders. We stellen een profiel op van wat jullie kind goed kan, wat ze leuk vinden, en wat ze juist niet goed kunnen en niet leuk vinden. 

3 basis sessies: De volgende twee sessies doe ik alleen met jullie kind. Daarna, in de vierde sessie bespreken we de bevindingen en krijgen jullie advies mee en oefeningen om thuis te doen.

Verdere sessies: In het verdere verloop van de therapie worden ook jullie regelmatig betrokken. Ook kan het handig zijn met een leraar van de school van jullie kind te spreken. 

Extra sessies: Soms is het waardevol om een extra afspraak te maken met jou als ouder (eventueel samen of apart). Hierin geef ik je meer inzicht in de interactiepatronen tussen jou en jullie kind.

De inhoud

Ieder kind en iedere familiesituatie is anders. Graag geef ik je toch een idee wat we in onze sessies doen. Haptotherapie voor kinderen is speels en sluit goed aan bij de belevingswereld van kinderen.

Spelen als oefening: Ik laat kinderen bijvoorbeeld op de trampoline springen. Zo kan ik hun motoriek bestuderen en kijken hoe ze zich opvangen. Of ik vraag ze met een grote blokkendoos zelf iets te bouwen. Wat een kind bouwt en hoe ze het bouwen zegt veel over hoe ze zich voelen. Ik heb ook veel verschillende speelobjecten. Ik observeer welk speelgoed ze uitkiezen en hoe daarmee spelen. 

Interactiespelletjes: Kinderen leren veel door het (na)doen van interactie spelletjes. Hier nemen ze een rol aan die ze naspelen vanuit eigen ervaringen. Wanneer het nodig is, bied ik jullie kind hiervoor interactieve spelonderdelen aan.

Observeren: Een belangrijk onderdeel van haptotherapie voor kinderen is observeren. Juist even niets doen, maar rustig bekijken hoe het kind speelt en zich gedraagt. En andersom, ook het kind leert van zelf observeren en rustig de tijd nemen iets te bekijken.

Gesprekken: Ook al kunnen kinderen niet direct vertellen waar ze mee zitten kunnen we via kleine toegepaste gesprekken veel ontdekken over wat ze bezig houdt.

Zo bouw ik spelenderwijze een profiel op van het kind. Ik ontdek waar ze behoefte aan hebben, welke talenten ze hebben, en welke aspecten juist onderontwikkeld zijn. 

Ik heb opleiding haptotherapeutische begeleiding van kinderen en jongeren gevolgd bij Haptonomisch Centrum Nederland.

Een kameleon die de verschillende aspecten van deze haptotherapie aanwijst.

Voor wie is het?

  • Kinderen met hoofdpijn of buikpijn klachten
  • Kinderen die te maken hebben met pesten (zelf pesten of gepest worden)
  • Kinderen die last hebben van slaapstoornissen (niet of juist heel veel slapen)
  • Kinderen die zich moeilijk kunnen concentreren of focussen
  • Kinderen die worstelen met adoptie of pleegzorg
  • Kinderen met hechtingsproblemen
  • Kinderen met een laag zelfbeeld of zelfvertrouwen
  • Kinderen met faalangst of verlatingsangst
  • Kinderen die agressief of extreem schuw zijn

In de behandeling is er plek voor zowel het kind als de ouder/opvoeder

Want als je kind het zwaar heeft, heb jij dat ook

Het ideale resultaat

Ieder kind is anders. De resultaten van haptotherapie voor kinderen verschillen dus ook. Deze ervaringen heb ik al teruggezien:

Verbeterd lichaamsbewustzijn: Kinderen leren hun lichaam beter kennen en begrijpen.

Versterkte emotionele regulatie: Kinderen kunnen beter omgaan met hun emoties.

Verhoogd zelfvertrouwen: Door positieve ervaringen en bevestiging groeit het zelfvertrouwen.

Betere sociale vaardigheden: Kinderen leren interacties en grenzen te begrijpen.

Na onze sessies is het profiel van jullie kind duidelijk en ook de interactie dynamiek met de ouders. Jullie als ouders krijgen in deze therapie feedback. Bovendien krijgen jullie ook oefeningen mee naar huis (die kinderen altijd leuk vinden). Oefeningen afgestemd op de talentbehoefte van jullie kind.

Duimen omhoog die het resultaat van deze haptotherapie beschrijven.

Toch niet wat je zoekt?

test-een-en-al-oor-v2
test-een-en-al-oor-mobile-v2

Eén en al oor voor jouw verhaal

Haptonomie pakt voor iedereen anders uit. Gelukkig maar, want anders zouden we robots zijn. Met jouw verhaal als input kan ik altijd kijken naar een passende behandeling. 

Druk op de knop

Als je durft