Haptotherapie Kunst van Contact

Adem
in
adem
uit

kunst-van-contact-haptonomischezwangerschapsbegeleiding-eindhoven-joke

Het proces

Deze begeleiding begint als het kindje voelbaar is: gemiddeld genomen is dit nabij de 20 weken. Dit kan ook eerder zijn, de vuistregel die we hanteren is wanneer de moeder het kind kan voelen. Haptonomische zwangerschapbegeleiding gaat uit van zeven sessies. Zes hiervan vinden plaats voor de bevalling en de laatste sessie een aantal weken na de bevalling. De sessies vinden plaats met de moeder en haar partner. De partner is hierin net zo belangrijk als de toekomstige moeder. Jullie zijn ten slotte een team die dit samen tot een goed einde gaat brengen. De laatste sessie vindt plaats met jullie als nieuwe ouders en de kersverse baby.

Wat levert het op?

Jouw partner leert hoe je als toekomstige moeder kan worden ondersteunt tijdens de zwangerschap en de bevalling. Je partner leert bijvoorbeeld hoe van betekenis te zijn bij:

  • harde buiken
  • vermoeidheid
  • rugklachten
  • rusteloze benen (restless legs)

We staan stil bij jullie interactie met elkaar en we kijken daarbij naar de kwaliteiten en de valkuilen. Jullie leren om op verschillende manieren contact te maken met het kindje in de buik.

We besteden aandacht aan houding en beweging; hoe je als toekomstige moeder het kindje kan dragen en hoe je partner je hierbij kan ondersteunen. 

Bij fysieke klachten tijdens je zwangerschap kijken we hoe jullie hier het beste mee om kunnen gaan.

Samen voorbereiden

Jullie leren je voor te bereiden op de bevalling. Op een praktische wijze leer je hoe je kunt omgaan met pijn, hoe je weeën kunt opvangen en toewerkt naar het persen.

Jullie oefenen verschillende baringshoudingen met elkaar.

We staan stil bij jullie voorkeuren en wensen ten aanzien van de bevalling en ook bespreken we de mogelijkheid dat de bevalling anders loopt dan gehoopt.

Jullie leren op welke manieren je het kindje kunt oppakken en dragen na de geboorte.

Daarnaast gaan we praktisch bespreken wat de wensen zijn tijdens de bevalling. Hiervoor maken we een plan, zodat je als partner weet hoe je moet handelen als je samen in een onverwachte situatie komt.  

 

WAAROM KIEZEN VOOR HAPTONOMISCHE ZWANGERSCHAPSBEGELEIDING ALS ER AL ZOVEEL ANDERE CURSUSSEN ZIJN VOOR ZWANGERSCHAP?

Wat haptonomische zwangerschapsbegeleiding anders maakt, is dat het contact maken met het ongeboren kind centraal staat. Daarnaast is de partner een belangrijk en wezenlijk onderdeel van het zwangerschapstraject EN de bevalling. Jullie zullen dit als een team moeten doen. Daarom is haptonomische zwangerschapsbegeleiding ook echt bedoeld voor jullie samen.

Al aan een bevallingsplan gedacht?

contactsheet-455

En zo nog meer van die vragen

  • Wat dacht je van een kraamtijdplan?

  • Is de kinderkamer al af?
  • Staat de ongeboren vrucht al ingeschreven op die ene superleuke kinderopvang?
  • Kijk je uit naar de bevalling of vooral niet?
  • Ben je bang voor de bevalling?

Allemaal vragen die je stressniveau omhoog kunnen drijven. Wees nooit bang om iets te vragen als je ergens niet zeker van bent. Als ik het antwoord niet voor je weet, kan ik je altijd verwijzen naar iemand die het wel weet.

De partner? Owh ja...

De rots in de branding

Als partner leer je praktische skills die bij de zwangerschap en bevalling van toepassing zijn. Jij als partner hebt een actieve rol tijdens het zwangerschapproces. Je leert je zwangere partner te begeleiden voor, tijdens en na de bevalling.

Een aantal praktische voorbeelden zijn:

  • Harde buiken
  • Rugklachten
  • Vermoeidheid of rusteloze benen (restless legs)
  • Algehele ondersteuning

Dit zijn thema’s waarmee je als partner kan gaan helpen.

Ik kreeg zelf regelmatig terug dat ‘ouderschap’ en ‘vaderschap’ voelen zo lastig is als je zelf niet degene bent met een baby in je buik. Je kunt dan nog geen contact kan maken met een kind. Juist als het kind in de buik zit kunnen jullie samen dit contact gaan maken. Dit leer je tijdens de sessies.

Daarnaast oefenen jullie samen baringshoudingen, om te kijken wat het beste bij jullie past. Maar ook jezelf kunnen aanpassen aan onverwachte situaties indien jullie situatie wijzigt. Voor jullie allebei.

Wat zijn de mogelijkheden?

  • Zeven praktische sessies waarin jullie beiden de juiste skills leren om de zwangerschap en de bevalling zo prettig mogelijk te laten verlopen.
  • Zowel de moeder als de partner krijgen voor de bevalling al ruimschoots de kans fysiek contact te maken met het kindje.
  • De partner leert praktische handelingen waarmee de moeder tijdens het zwangerschapstraject en met name tijdens de bevalling kan worden ondersteund.

Benieuwd naar mijn Begeleiding?

Het aantal sessies kan eventueel worden aangepast aan de mogelijkheden en wensen van de ouders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het krijgen van een 2e of 3e kind, waarbij er in een eerdere zwangerschap al het volledige traject is doorlopen. Kennismaking met dit nieuwste gezinslid kan dan de insteek zijn.

Heb je angst voor de bevalling of zie je hier enorm tegenop? Voel je altijd vrij om zonder verdere verplichtingen contact met me op te nemen.

iets voor jullie?